Maral Şelalesi
Günümüzde artık sadece güneş ve deniz tatili aranmıyor. Tatil anlayışında, doğayı keşfetmek ve daha fazla doğanın içinde olmak isteyenlerin sayısı giderek artıyor. Şehrin havasız, kirli ve gürültülü ortamlarından kurtulmanın, daha temiz hava solumanın, daha sessiz bir ortamda dinlenmenin, doğanın sesini duymanın ve hiç değilse tatilde doğal beslenmenin yolu, doğa turizminden geçiyor. İşte Macahel Maral Şelalesi nerede ve nasıl gidilir? sorularına cevap vermeye çalışacağız. Artvin’in Borçka ilçesindeki yüksek dağlarda yer alan Macahel Yaylası, oldukça geniş ve birkaç köyden oluşan yemyeşil yaylalar topluluğudur. Bu köylerden biri de Maral Köyü’dür. Maral Şelalesi de Artvin’de görülmesi gereken Mençuna şelalesi gibi önemli yerlerden biridir.
İçinde Maral Şelalesi de bulunan bu bölge çok zengin bitki çeşitliliğine sahiptir. Bu yüzden Macahel Biyosfer Rezerv Alanı olarak ilan edilmiştir. Macahel, 2005 yılında UNESCO tarafından yürütülen İnsan ve Biyoküre Programı kapsamında ülkemizin ilk biyosfer rezerv alanıdır. Galiba bir çoğunuz Macahel Yaylası nerede diye sormaya başladı bile.
Şelaleye Nasıl Gidilir?
Yemyeşil ve tertemiz bir vadide uyanmanın ne demek olduğunu biliyor musunuz? Şimdiden Maral Şelalesi nasıl gidilir dediğinizi duyar gibiyim. Aslına bakılırsa Maral Şelalesi ulaşım zor değil. Önce Macahel Vadisi içinde bulunan Efeler Köyü’ne, oradan da Camiler Köyü’ne gitmek gerekiyor. Buradan şelalenin uzaklığı 7 kilometre kadar. Ancak yolun araç için elverişli olduğu pek söylenemez.
Bu nedenle bir süre sonra aracı terk etmek ve yürümek gerekir. Aslında gücü olanların Camiler Köyü’nden yürüyerek gitmeleri doğayı hissetmek için daha güzel. Yürüyüş yapmayı sevenler ve antrenmanlı olanlar için son derece keyifli bir güzergah. Bazen köylülerin açtığı yollardan bazen de patikalardan yürümek gerekiyor. Maral Şelalesi kaç kilometre diyenlere Camiler Köyü’nden 7 kilometre olduğunu tekrarlayalım. Borçka ilçe merkezinden ise uzaklık 55 kilometredir.
Maral Şelalesi Nerede?
Gördüğünüz gibi Doğu Karadeniz bölgesinin muhteşem doğal güzelliklerinden biri olan bu şelaledir. Doğal çevresini görmek için Maral Şelalesi nerede diye araştırmak, haklı bir uğraştır. Maral Şelalesi, burayı görmeye gelenlere, çok farklı bir dünyanın kapılarını açıyor. Hani Macahel Vadisi ve Maral Şelalesi için, cennetten bir köşe demek hiç de haksız sayılmaz. Macahel Vadisi, Avrupa ve Asya kıtasının ılıman iklim yağmur ormanlarına ev sahipliği yapan tek bölgesidir.
Maral Şelalesi Kaç Metre?
Doğu Karadeniz bölgesinin en çok merak edilen yerlerinden biri olan doğa harikası Maral Şelalesi’nde sular yaklaşık 65 metreden düşüyor. Çevresinde bulunan kayın ve ladin ağaçları arasındaki şelalede nefes almak, insanı sanki gençleştiriyor. İnsanlar kendilerini daha enerjik ve yaşam dolu hissediyor. Suların düştüğü noktada bir göl oluşmuş. Bu gölde isteyenler yüzebiliyor. Fotoğraf tutkunları için hem şelale hem de çevresi inanılmaz kareler sunuyor.
Maral Köyü Pansiyon
Maral Köyü pansiyon bakımından çeşitli seçenekler var. Hatta pansiyon sahipleri gelenleri Borçka’da bile karşılayıp ulaşımı sorun olmaktan çıkarıyorlar. Bölgeye yabancı olanlar için bu oldukça cazip bir imkan. Ayrıca Borçka ilçe merkezinde kalmak isteyenler için otel, motel veya apart otel seçenekleri de var. Yine de doğayı hissetmek isteyenlerin doğrudan Macahel Yaylası’na gitmelerini öneriyoruz. Macahel konaklama bakımından pansiyonculuğa ağırlık veriyor.
Artvin Macahel nasıl gidilir merak edenlerin, Borçka üzerinden kuzeye doğru yaklaşık 55 kilometre gitmeleri gerekiyor. Önce Efeler Köyü’nü, arkasından da Camili Köyü’nü geçtikten sonra Macahel Yaylası’na ulaşılıyor. Artvin Borçka arası 34 kilometredir. Borçka Camili Köyü arası ise 47 kilometredir. Camili Köyü’nden sonra bir 7 kilometre daha var.
Macahel Balı Ve Arıcılık
Artvin Borçka ilçesine bağlı olan Macahel (Camili)’de bölgesi arıcılığın yapıldığı ve camili havzasında organik Macahel Balı üretilmektedir. Bunun yanında yine ana arı yetiştiriciliği yapılmakta bölgede üretilen balların satışı için Macahel bal kooperatifi kurulmuştur. Macahel bölgesi ve civarında genellikle kestane balı üretilmektedir. Bugün Macahel organik kestane balı fiyatı 100-tl ile 150-tl arasında değişmektedir. Macahel balı tanıtımı için festivaller ve belgeseller yapılmaktadır. Artvin Camili’de Tema Vakfı tarafından kafkas arı ırkını, damızlık kafkas arısı ile organik bal üretimi amacıyla yöre halkına birçok proje ve kurslar verilmiştir.
Opiza Manastırı
Yolunuz Artvin’e düşmüşse, hele tarihi yapılar ve eserlere ilgi duyuyorsanız, Merkez ilçesine bağlı Bağcılar Köyü’nde bulunan Opiza Manastırı’nı görmelisiniz. Bu manastır İberya Kralı Vahtang Gorgaslan tarafından kurulmuş. İberya Krallığı, beşinci yüzyılın ikinci yarısında Güney Kafkasya bölgesinde hüküm süren ve merkezi bugün Gürcistan olan bir krallıktır. Yedinci yüzyılda Arap akınları sırasında manastır tahrip edilmiş. Daha sonra Bagratlı Krallar zamanında onarılmış ve 16. yüzyıla kadar kullanılmış. Bugün maalesef manastır harap durumdadır.
Maral şelalesi Artvin ili Borçka ilçesi camili Macahel bölgesinde bulunan bir şelaledir. Maral köyü civarında bulunan şelale Artvin’de gezilecek görülecek yerlerden biridir. Mutlaka görmenizi önerırım
Maral şelalesi ulaşımı zor olsada güzel bir şelale gidilmesi ve görülmesi gereken bir yer
Maral şelalesi Artvin’de görülecek şelalelerden biridir. Ulaşımı zor olsada görülmeye değer.