Kamilet Vadisi Nerede? Nasıl Gidilir? Artvin Arhavi Mençuna Konakları

kamilet vadisi
Kamilet vadisi

Kamilet Vadisi

Kamilet Vadisi, yeşilin her tonunu bir arada görebileceğiniz, eko sistem açısından oldukça zengin, doğallığını korumayı başarmış nadir yerlerden biri… Uzmanlar Kamilet Vadisi’nin bitki örtüsü ve biyolojik çeşitliliği nedeniyle ‘Dünyanın akciğerleri’ olarak bilinen Amazon Ormanları’na benzediğini söylüyor. Bu yönüyle Kamilet Vadisi korunması gereken nadide güzelliklerimizden… Bu yazımızda Kamilet Vadisi nerede , Kamilet vadisi nasıl gidilir Kamilet Vadisi Konaklama ve Kamilet vadisi ve Mençuna şelalesi konularında  bilgi vereceğiz:

 Kamilet Vadisi Nerede?

Kamilet Vadisi, Karadeniz’in en doğusundaki ilimiz olan Artvin’in Arhavi ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Hiç bozulmamış doğallığıyla Karadeniz’in turizm noktalarından olan Kaçkar dağlarının arasında yer alan bu mükemmel vadi, ilçenin 15 km uzağında, 30 km uzunluğunda bir alandır. Vadinin konumu Arhavi’nin güneyindedir.

Kamilet Vadisine Nasıl Gidilir?

       Vadiye ulaşmak için Artvin üzerinden Arhavi ilçe merkezine gelmeli ve buradan Kapisre Köprüsü üzerinden Ortacalar’a doğru yol alınmalıdır. Ancak Ortacalar’a henüz varmadan sağda yer alacak olan Mençuna Şelalesi tabelalarını takip etmeniz gerekmektedir. Tabelayı takip ettiğinizde karşınıza vadinin başlangıç noktası olan, Osmanlı zamanından kalma iki taş köprü çıkacaktır.

    Çifte Kemer ismindeki bu köprüler, vadide görülmesi gereken güzelliklerin başlangıcı niteliğindedir. Köprünün diğer yanında ise gezilip görülmesi gereken bir başka vadi yer alıyor: Durguna vadisi. Bu vadi de gezilip görülmeye değer özelliktedir, ancak ne yazık ki insanoğlunun modern dünya düzeni için yaptığı çevre katliamından kendisini tam anlamıyla kurtaramamıştır.

Kamilet Vadisi Konaklama

     Kamilet vadisine girdikten sonra araçla takip edilen yol giderek daralmaktadır. Giderek dikleşen bu araç yolu, yaklaşık 3,5 km’lik bir noktada biter. İşte burası vadiyi doyasıya gezmek için konaklama imkanı sunan Mençuna Konakları’nın bulunduğu yerdir.

     Karadeniz’in meşhur güzellikteki şelalesi Mençuna Şelalesi’ni, Kamilet Deresi’ni ve vadiyi gezmek için burada konaklamanızı önermekteyiz. Konaklamak için yeterli vakti olmayanlar, enfes Karadeniz lezzetleri için Mençuna Konakları bünyesinde yer alan Mençuna Restauranta mutlaka uğramalıdır.

Kamilet Vadisinin Özelliği 

Kamilet Vadisi Mençuna şelalesi de içinde olduğu bir vadidir. içerisinde farklı türlerde endemik bitki ve hayvan türü barındırması nedeniyle, Dünya Doğa Koruma Vakfı tarafından 1999 yılında ‘en değerli vadi’ seçilmiş ve korunmaya alınması gereken 100 orman alanından biri olduğu ilan edilmiştir. Vadideki doğal yaşlı ormanlar, tam bir tabiat müzesi görünümündedir.

      Vadi kestane ve karakovan balı, Kamilet Deresi’ndeki kırmızı benekli alabalığı ile meşhurdur. Son zamanlarda yerli yabancı turistlerin ilgisini çeken vadi, turistler tarafından İsviçre’nin meşhur Alp dağlarına benzetilmektedir. Ülkemizdeki bitki çeşitliliğinin yaklaşık 10’da birlik bir kısmı Kamilet Vadisinde yer almaktadır.

Vadinin Doğal Güzelliği

      Kamilet Vadisi, bünyesinde bulunan 1100 küsur bitki çeşidiyle dünyanın biyolojik çeşitlilik açısından en zengin 34 ekolojik bölgesinden biridir. Avrupa’nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi listesinde yer alan 87 tür Türkiye’de bulunmakta; bunlardan üçü Kamilet Vadisinde yer almaktadır. Bunlar: Maviyemiş, noktalı orkide ve yabani sıklamendir.

Yine CITES(Nesli Tehlikede Olan Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşme)’te Türkiye’nin 114 bitkisi yer almakta; bunların 7’si Kamilet’te yer almaktadır. Bu 7 bitki: Yabani siklamen, Osmaniye orkidesi, kardelen soğanı, Rize kardeleni, Roman orkidesi, Hıdırellez çiçeği, çam salebidir.

      Kamilet Vadisi’nde neredeyse yok olmak üzere olan ve bu bölgeye özel olan pek çok bitki topluluğu yer almaktadır. Bunlar: Doğu Karadeniz meşesi, kızılağaç yapraklı huş, pembe çiçekli orman gülü, sarı çiçekli orman gülü, dağ elması ve beyaz çiçekli orman gülü. Ayrıca vadide bulunan acı yonca da sadece Kamilet Vadisi’nde yetişir.

Endemik Bitki Örtüsü

      Kamilet Vadisindeki bitki türleri: Doğu Karadeniz göknarı, dağ ıtırı, Kafkas söğüdü, Doğu ladini, Kafkas Ihlamuru, sarı çam, kestane, mürver, yaygın porsuk, mor çiçekli orman gülü, duvar sarmaşığı, ekşi yonca, kuzu kulağı, dam koruğu, beyaz çiçekli orman gülü, doğu kayını, dağ karaağacı, gürgen, sapsız meşe, kayacık, sarımsak otu, yabani çilek, titrek kavak, ova akçaağacı, fındık, sarı çiçekli orman gülü, karayemiş, böğürtlen, dişbudak, alıç, çoban püskülü, Kafkas dişbudağı, derman otu, sık çiçekli yapışkan otu, çuha çiçeği, mürdümük, leylek gagası.

     Kamilet Vadisi nerede , Kamilet vadisine nasıl gidilir, Kamilet Vadisi konaklama gibi konularla birlikte Kamilet Vadisi’nin güzelliklerini anlattık. Görüldüğü üzere havasıyla, suyuyla, yeşiliyle; adeta yeryüzünde gizlenmiş bir Cennet olan Kamilet Vadisi ; dünya çapında ilgi gören bir değerimizdir.

       Bu vadinin Doğal sit Alanı ya da Tabiat Parkı olarak doğallığını koruması ve şahsi çıkarlar için kendisine uzatılan ellerden korunması gerekmektedir. Ülkemizdeki doğal güzellikleri ziyaret edelim, onlar hakkında bilgi edinelim ve onlara sahip çıkalım.

Kamilet Vadisi
Kamilet Vadisi ve Doğa sever
Gönderen

Artvin Arhavi Mençuna Konakları

Mençuna Konakları Artvin Kamilet vadisinde ve Mençuna şelalesi karşısında yer alan konaklar müşterilerine tatil imkanları sunuyor. Artvin Arhavi'de ahşap bungalov evleri ile en güzel konaklama evlerini uygun fiyat seçenekleri ile sizlere konaklama imkanları.

Şunlar da hoşunuza gidebilir...

3 yorumlar

  1. ali osman yurduseven

    Kamilet vadisi doğal yapısı, bozulmamış doğası ve el değmemiş ormanları ile gezilip görülmesi gereken yerlerden biridir. Kamilet vadisi korunması gereken vadilerden biridir. 35 km uzunluğundaki vadinin derelerinde kırmızı benekli balıklar yaşamaktadır. Artvin ili Arhavi ilçesindeki vadi çifte kemer köprü ( çifteköprü) den başlayıp yaklaşık 35 km’lik uzunluğundaki vadi sefail yaylasına kadar gitmektedir.

  2. Atıf yurdusever

    Kamilet, Karadeniz’in son dönemlerde en çok tartışılan vadilerinden biridir. Artvin’in Arhavi ilçesine 15 kilometre uzaklıkta bulunan bu vadi, Türkiye’nin en önemli doğal alanlarından birisine sahiptir. Fırtına Vadisi ile birlikte, Avrupa’da korunması gereken ‘100 Sıcak Nokta’dan biri konumundadır. İnsan eliyle dönüştürülmeye uğramamış olması da en önemli özelliklerinden biri olan bir vadidir

  3. Mençuna Şelalesi, Nerede, Nasıl Gidilir? Yol Tarifi? | Mençuna Konakları

    […] biri olan Arhavi’de yer alır. Mençuna şelalesi nerede diye merak edenler, şelale konum olarak Kamilet Vadisi içerisindedir. Kamilet Vadisi ülkedeki en önemli doğal alanlardan biri olarak kabul edilir. […]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.